Praliny

Wszystko o domowych czekoladkach

Jak szybko zrobić praliny?

with 7 comments

Składniki na ok. 20 sztuk średniej wielkości pralinek o smakach śmietankowym i kawowym.

  • 200g dobrej jakości czekolady gorzkiej
  • 200g czekolady białej
  • odrobina spirytusu
  • śmietanka 30%
  • cukier waniliowy
  •  kawa rozpuszczalna
  • formy

Jako pierwsze przygotujemy nadzienia w dwóch smakach. Rozpuszczamy 150g białej czekolady nad parą, dodajemy od ok. 50ml do 80ml śmietanki, dodajemy cukier waniliowy, podgotowujemy,  rozlewamy równe ilości do dwóch miseczek.  Z jedną miseczką nie robimy nic, oprócz dodania spirytusu, gdy nadzienie ostygnie.  Drugą „doprawiamy” zaparzoną w odrobinie wrzątku  łyżeczką kawy i spirytusem. 

Aby zrobić „skorupki” rozpuszczamy  trochę ciemnej czekolady nad parą, i przy pomocy pędzla „malujemy” formy. Rozpuszczamy czekoladę partiami, dokładając gdy nam zabraknie.  Studzimy, po czym „malujemy” drugą warstwę i ponownie schładzamy. Można zrobić trzy warstwy, pralinka będzie trwalsza.  Przy pomocy małej łyżeczki nalewamy nadzienia do skorupek na wysokość ok. 3/4 czekoladki. Odstawiamy do stężenia. Wierzchy pokrywamy resztą rozpuszczonej ciemnej czekolady. Gdy czekoladki nam zastygną, ostrożnie wyjmujemy je z foremek. Rozpuszczamy pozostałą białą czekoladę i przelewamy ją do woreczka, lub rożka zrobionego np. z papieru do pieczenia.  W woreczku robimy malutką dziurkę i wyciskając  czekoladę cienkim strumieniem malujemy wzorki na pralinkach.  Nasze małe dzieła sztuki przekładamy do papilotek, czyli małych papierowych naczynek.  Więcej o  zdobieniu pralin przeczytasz tu: http://wp.me/pFR9l-54

smietankowa

Pralina śmietankowa

Szkoda je zjeść ot tak po prostu. Zatem wkładamy je do ręcznie zrobionych pudełeczek i obdarowujemy nimi wybranych szczęśliwców.  

pudełeczko

Własnoręcznie wykonane pudło z domowymi pralinami może być fajnym prezentem na prawie każdą okazję

 

Pralinki będą bardziej odporne na wysoką temperaturę jeśli przygotujemy je bez użycia lodówki.

Pralinki świetnie wyjdą również we własnoręcznie robionych, papierowych foremkach. O rodzajach form poczytasz tu: http://wp.me/pFR9l-2y

pudełeczko pełne przyjemności

Grozi zjedzeniem

About these ads

Odpowiedzi: 7

Subscribe to comments with RSS.

  1. Witaj :) Mam pytanie do Ciebie jako specjalistki :)
    Ja zrobic, zeby roztopiona czekolada była lejaca i naprawdę dało sie nią malować? Otóż ropuściłam czekoladę gorzką wedlowską w garnczku włożonym do drugiego z gtujacą sie wodą. Czekolada owszem, ropzuściła się, ale była jak guma, nie ma mowy o malowaniu, mogłam jedynie ją lepic łyżką lub palcami na dnie foremek (mam silokonowe).Chyba zrobiłam coś nie tak.

    kordonia

    18 Luty 2011 at 10:40

  2. Witam.

    Po pierwsze fascynująca strona :) W sam raz dla kogoś kto zaczyna przygodę z domowymi pralinkami :)

    a po drugie mam pytanko. Chciałam takie pralinki zrobić mężowi na 3 rocznicę ślubu (jest strasznym maniakiem czekolady :D ) i chciałam wiedzieć czy muszę używać jakichś specjalistycznych czekolad do pralin czy mogą to być czekolady typu Wedel czy Milka ? I jak ozdobić potem gotowe pralinki np. posypką, migdałami czy czymś innym tak żeby nie odpadły od czekoladek i czy można takie pralinki pakować w papierki coś jak Rafaello?

    Zostanę stała bywalczynią tej stronki :)

    pozdrawiam
    Agnieszka

    :)

    22 Kwiecień 2011 at 13:00

    • no chyba logiczne ze mozesz zdobic a co do pakowania to zalezy jaką beda mialy temperature. jak bedą nieschlodzone to nie a jak schłodzone to papierek sie nie bedzie kleił do czekoladek. Rozumiesz? bo po trzech latach malzenstwa powinnas, chybaze jestes blondi:)
      takie rzeczy sie wie

      gosia

      2 Listopad 2012 at 18:11

      • zdobi sie jak czekolada jeszcze nie zastygła

        gosia

        2 Listopad 2012 at 18:12

  3. aaa i jeszcze jedno czy jako nadzienia mogę ożywać Genasz? I czym pani sklejała te ręcznie robione foremki na pralinki?

    :)

    22 Kwiecień 2011 at 13:02

  4. Ale słodziutkie zdjęcia!!

    Arnold

    8 Marzec 2014 at 11:40


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: